Selasa, November 27, 2007

Opinion Leader

OPINION LEADER

Pengenalan

Opinion bermaksud pandangan, pendapat. Leader pula bermaksud pemimpin, ketua, kepala, dll. Maka opinion leader dimaksudkan dalam bahasa mudahnya adalah “seorang yang mampu mengeluarkan pendapat serta pandangan yang berupa saranan, dan penegasan yang bolah dijadikan contoh serta suntikan idea bernas yang mampu menguasai suasana dan pandangan yang lain.” Pembabitan mahasiswa dalam menyuarakan pendapat serta saranan seringkali menjadi tumpuan, JIKALAU pendapat itu bersandar pada identiti tersendiri serta berguna secara amnya untuk semua. Maka dalam konteks Minggu Haluan Siswa (MHS), setiap perbuatan serta idea yang bernas akan menjadi bualan serta tumpuan perbincangan ribuan mahasiswa lain. Adalah menjadi satu kewajipan bagi seorang pendakwah untuk tampil dengan idea yang baru dan munasabah demi menarik perhatian serta menyemai kepercayaan dan pandangan yang tinggi terhadap mereka.

Objektif Semasa Bagi Seorang Pendakwah yang Bersifat Opinion Leader.

Penonjolan watak kepimpinan amat penting dalam membina jambatan kepercayaan di masa akan datang. Dengan membawa ciri idealisma seorang mahasiswa, mereka dijangka mampu mengusai mood serta suasana, malahan, cara berfikir pendengar dalam sesuatu waktu tertentu, contohnya MHS. Lalu secara tidak langsung mereka akan menjadi ikon kepimpinan atau public figure.

Teknik Pendekatan Seorang Public Figure

Sesuai dengan title mahasiswa, maka mereka paling kurang mesti menguasai perkara asas konsep kebijaksanaan (intelligent concept). Ini termasuklah membuat analisis isu (samaada isu sepunya mahupun isu minoriti), golongan pendengar (agama, bangsa, tahap pelajaran dll), juga mengetahui sekurang-kurangnya pengisian-pengisian program sebelum dari itu. Pendekatan mahasiswa seringkali dipertikaikan oleh masyarakat, ada berpendapat perlu menyokong serta membangkang dalam konteks kerangka luar (non-partisan atau neutral), mengkritik secara teori (akademik), juga kadangkala critical thingking seperti provokasi dan konfrantasi. Di mana, setiap satu pendekatan mempunyai implikasi yang berlainan, bergantung kepada dos serta keteguhan dan keberanian kita dalam sesuatu pendapat.

Teknik Penyampaian Serta Isi Ucapan

Kebolehan berkata-kata adalah anugerah ALLAH yang kadangkala disalahgunakan. Namun kondisi serta situasi seseorang pendakwah memang menuntut untuk digunakan pendekatan berkata-kata (ad-da’wah bil qauli) selain pendekatan penulisan. Namun dalam konteks MHS, [i]isi ucapan yang tepat, tidak meleret, tersusun lagi tenang sering menjadi igauan setiap pendakwah PMIUM apabila menyuarakan pendapat dalam situasi serta tempat tumpuan ramai dan besar, seperti Dewan Tunku Canselor(DTC), Kompleks Perdana Siswa(KPS), Dewan Perdana 2 KPS(DP 2), serta dewan-dewan di kolej kediaman. Intonasi, suara, serta gaya[ii]Gaya berjalan, pakaian, mimik muka, dan bahasa badan merupakan item penyeri dalam penyampaian. Lalu setiap gerak geri kita seolah-olah ditenung “atas dan bawah” sebagai antara respon pemerhati tatkala penyampaian dibuat. tersendiri merupakan antara bonus pakej dalam teknik penyampaian ucapan.

Starting Point : Suatu Prasyarat Tumpuan

Kata pemula menjadi prasyarat penting untuk memikat tumpuan pendengar. Seringkali idea-idea bernas yang menarik, tenggelam dalam keributan suara audien sehinggakan feeling pemahaman dan penyampaiannya gagal ditonjolkan. Intelligent concept sekali lagi diimplementasikan dalam fasa pencetus ini. Jika tidak, kata-kata pendakwah ini seolah-olah “iklan bisu” yang kadangkala menjadi bahan gurauan serta humor audien. Tidak lebih sekadar menghiburkan serta mengesampingkan sebentar keboringan pendengar.

Eleman Tarbiah dalam Opinion Leader

Ikon seringkali tenggelam dalam pujian. Seolah-olah dialah hero dalam segala hal, dikenali ramai dalam waktu yang singkat, serta perfect person dalam “monolog ujub” hati sendiri. Maka ingin diingatkan bahawa, sekali kita menjadi ikon, maka biarlah track recordopinion leader semasa MHS akan kekal dihormati serta menjadi ikon penting dalam gerakan dakwah kita. serta perbuatan kita selari dengan percakapan. Kerana jika wajib beriman dengan firman ALLAH dalam surah As-Soff, ayat ke-2dan 3. Letakkan kepentingan jemaah di hadapan lidah setiap kali menyuarakan pendapat mahupun saranan. Isya’ALLAH

Penutup

Kesimpulannya, keberanian merupakan akar tunjang dalam konteks penampilan tersebut. Persiapan yang rapi, gaya bahasa, idea bernas, pakaian kemas, dan lain-lain bukanlah indicator kejayaan seseorang dalam fasa pembentukan opinion leader ini. Peganglah pada teori “ketenangan adalah kemenangan pertama” nescaya dengan berbekal keyakinan, iman, amanah, KBERANIAN, dan ilmu, maka pasti kita mampu menyuarakan pendapat dalam kondisi yang pelbagai kelak. Wallau aa’lam.[i] Ini adalah faktor-faktor dalaman.

[ii] Faktor-faktor luaran.

Al-fakir ila Rabb,

Badrunnaim bin Muhammad Ali

e-mail : shah_bad86@yahoo.com

22 Jamadil Akhir, 1428H

11hb Jun, 2007


Kertas kerja ini dibentangkan dalam

Bengkel MHS kepada bakal Opinion

Leader PMIUM, 10.30 am, Isnin,

11 Jun 2007.


0 Ulasan:

Catat Ulasan

Langgan Catat Ulasan [Atom]

<< Laman utama