Isnin, April 21, 2008

Mampukah Islam Kembali Gemilang?Suka saya mulakan hujahan kali ini dengan bertanya kepada para sahabat, adakah kita sudah meneliti filem FITNA? tersentak jiwa bilamana pertama kali melihat satu persatu helaian cereka (yang seolah-olah dokumentari) yang diselangi dengan ayat Al-Qur'an dan kata-kata daripada khutbah beberapa individu yang seolah-olah seruan melaksanakan jihad. Cukup teliti perencanaan filem ini meskipun boleh diragui penggunaan ayat Al-Qur'an yang digunapakai, contohnya ayat berkaitan cara seksaan ALLAH SWT ke atas ahli neraka dengan menggantikan lapisan kulit manusia yang setiap kali terbakar hangus dengan lapisan yang baru.

Juga digambarkan kejadian pengeboman berani mati (amal Istishadiah) yang dilakukan di Palestin, Bali, dan lain-lain tempat. Kalamullah diperdengarkan dengan jelas dan diberikan maksud yang lengkap seolah-olah filem ini diadaptasi daripada salah satu dokumentari Islam.

Manakala beberapa paparan terakhir menayangkan secara jelas karikatur yang pernah menggemparkan dunia sebelum ini, iaitu gambaran kekasih ALLAH yang juga Nabi dan Rasul yang diturunkan untuk sekalian ummat akhir zaman, Muhammad SAW dalam keadaan serban yang mempunyai bom.

Maka tayangan filem ringkas tersebut diakhiri dengan beberapa saranan untuk mengajak manusia yang menontonnya berfikir panjang(jika mereka berminat untuk memilih Islam), juga diselitkan doktrinisasi dalam bentuk perkataan yang menuntut penontonnya menjauhi Islam.

Ini adalah sedikit gambaran yang dapat saya berikan berkaitan kecenderungan dan obses yang terlalu extrem yang cuba ditonjolkan oleh perencana filem ini untuk penonton merasa takut dan benci dengan agama Islam. Sorotan di atas hanyalah sedikit gambaran yang cuba saya tonjolkan bagi meletakkan batu asas penulisan saya kali ini.

Setelah beberapa minggu berlalu kisah ini, semua ummat Islam kembali reda dan 'sejuk'. seolah-olah tiada apa-apa yang berlaku sebelum ini. Sama seperti asal. Sama seperti sebelum Geert Wilders mengeluarkan filem ringkas ini. Beberapa sorotan pengeluaran filem ini saya cuba lampirkan untuk pengetahuan bersama;

-27 Mac 2008; Fitna mula dikeluarkan di internet di Liveleak website dalam versi Belanda dan Inggeris.

-30 Mac 2008; Wilders laknatullah ini telah remove Fitna dari website tersebut, untuk mengelakkan penyalinan dan penyalahgunaan.

- 4 April 2008; Fitna edisi kedua ditayangkan lagi sekali oleh beliau.

Dan kini Wilders masih lagi dengan keadaannya sebelum ini, hanya mungkin lebih popular. Akhbar-akhbar utama hanya fokus isu Babi di Selangor, Perdana Menteri terus merencana agenda memperkasa kedudukan beliau di parlimen, para pelajar terus dengan buku dan kelasnya, para nelayan dengan bot dan ikan, cikgu dengan murid dan silibus pengajian, doktor dengan pesakit dan ubat, artis dengan show dan lagu, petani dengan kebun dan sawah, manakala ahli politik dengan kroni dan nama.

Mana pergi laungan keras dari pemuda UMNO? mana pergi para demonstrator Pemuda PAS Pusat? mana pergi laungan "Hidup Islam". Kalau inilah senarionya, maka jangan ditunggu bila Islam akan kembali gemilang di bumi ALLAH ini.

Islam ini sempurna, baik, sejahtera, namun perlu kepada bukti dan perlaksanaan yang dapat dilihat secara praktikal. Siapa lagi yang akan memberikan gambaran praktikaliti Islam untuk ditonton oleh seluruh Ummat manusia kini?

Maka carilah peluang, gunalah kesempatan, barangkali kita mungkin salah seorang yang akan menyingkap keluar samar-samar kegelapan hasil gerhana dunia Islam sejak 1924 yang lalu.....


Ya ALLAH jauhkan kami dari maksiatmu, kerana kami mahu terus menyusun perancangan menegakkan kembali syiarMu di alam ini. Jauhkan kami dari kemaksiatan yang boleh mencacatkan hasil perencanaan. Kami akui ya ALLAH, kami tidak perlu gelojoh. tidak perlu rakus, dan tidak perlu tamak. Malahan kami yakin, bahawa apabila kami benar-benar dapat menyusun dan menjadikan ummat ini kembali bersimpuh dan tunduk dibawah arahan dan syariatMu, maka ketika itu dengan sendirinya Engkau akan selak tabir dan gerhana Islam yang telah lama merundung kami di alamMu ini. Kami rindu ya ALLAH, untuk berada dalam dakapanmu!

0 Ulasan:

Catat Ulasan

Langgan Catat Ulasan [Atom]

<< Laman utama