Rabu, April 09, 2008

Wahai Orang Yang Berselimut

Salam Ukhuwwah, buat tatapan semua tetamu dan pembaca kalam mujtaheed. Rencana yang ditatap oleh sahabat pada kali ini merupakan penghasilan karya pertama setelah beberapa bulan saya mendiamkan diri dari laman maya ini. Bukan disebabkan tiadanya idea, namun kedua tangan pemberian ALLAH ini hilang keyakinan untuk meletakkan sebarang cetusan idea dan rasa. Barangkali diri ini masih tidak mampu menyusun dan merencana kendiri kepimpinan yang telah diberikan galasan oleh Rabbul Izzati. Mudah-mudahan diri ini diberikan keizinan untuk merasai kemanisan berkhidmat di bawah lembayung Ilahi. Insya’ALLAH.

Pada 4 April 1939, Pengasas Gerakan Ikhwanul Muslimin, As-Syahid Imam Hassan al-Bana berkata;

“kami Ikhwanul Muslimin mengemukakan dakwah kami dengan tenang, tetapi amat kencang, lebih kencang daripada angin taufan…….merendah diri, tetapi teguh, lebih teguh daripada gunung….terbatas, tetapi lebih luas daripada sempadan bumi ini.”

Tatkala saya membaca kata-kata beliau, tiada apa-apa yang saya rasakan, seolah-olah hati ini mati, kaku, keras ,dan bebal dengan keegoan dan keangkuhan. Barangkali istilah ini biasa dan acapkali didengari dari sekalian sahabat. Namun, hati mula tersentak dengan bait-bait kata-kata mujaddid yang telah menemui syahidnya ini;

“tidak berselindung di sebalik imej dan gaya yang palsu, sebaliknya diserikan dengan nada kebenaran, keindahan wahyu, dan peliharaan ALLAH……..tidak dirakusi dengan kerakusan, ketamakan, dan impian peribadi. Sebaliknya dakwah ini menjanjikan orang-orang yang mengimaninya dan jujur beramal, bahawa mereka akan berolah kekuasaan di dunia dan syurga diakhirat kelak”

Mungkin inilah kemungkinan terbesar yang menyebabkan dakwah dan kehadiran kita masih lagi kurang didengari dan diterima dengan baik. Berselindung dengan imej dan gaya semata-mata, nada yang menampakkan kepentingan peribadi, ingin disanjung, dan berbagai lagi ragam hati yang diselubungi sifat mazmumah.

1429 tahun dahulu, telah berkumandang satu seruan yang suci daripada yang Maha Agung yang bermaksud;

“ wahai orang yang berselimut !, bangunlah serta berilah peringatan dan amaran (kepada ummat manusia). Dan Tuhanmu, maka ucaplah dan ingatlah kebesaranNya !”

Kini seruan itu masih lagi relevan dan akan sentiasa relevan. Barangkali cuma pelaku dan pemegang wataknya sahaja yang akan berbeza. Kita bukan pemula gerakan dakwah, dan jangan kita jadikan diri kita ini sebagai pemutus gerakan ini, di tempat yang sama kita pernah atau mungkin pertama kali disuakan dengan tawaran melaksanakan gerakan dakwah ini.

Semestinya kita wajib percaya dan memegang prinsip, dakwah sebagai pemula gerakan tarbiah. Mana mungkin individu muslim mampu dibentuk dan dilatih menjadi seorang da’ie jika tidak diajak dan disuakan dengan keindahan Islam, terlebih dahulu? Atau mungkin sememangnya individu tersebut telah mempunyai sensitiviti dan kefahaman asas terlebih dahulu sebelum diajak menganggotai ahli gerakan dakwah.

Maka inilah realiti kampus kita kini, memilih bulu dan perwatakan seseorang merupakan perkara asas dan hampir pasti wajib dalam pemilihan ahli usrah. Maka sempena kehadiran sesi pentarbiahan akan datang, maka ayuhlah kita buka minda dan mentaliti serta tingkatkan sensitiviti untuk mengaut semaksimum mungkin ruang dan peluang menanam benih pahala ALLAH menerusi usrah yang kondusif, tenang tetapi kencang, rendah diri tapi teguh, tegas tapi ikhlas..........................

Gerhana Pendidikan Perlu dilenyapkan Segera

Isu manusia dan kemaksiatan sudah setiap hari diberitakan pada setiap hari, ini bukanlah satu perkara baru di Malaysia sejak 4-5 tahun kebelakangan ini. Laman-laman web yang mudah didapati dan pautan-pautan web yang sangat cepat tanpa sempadan membolehkan setiap individu yang tipis imannya mudah sahaja menelusuri laman-laman tidak bermoral dan merosakkan minda. Fenomena ini bukan sahaja berlaku kepada golongan yang kurang pendidikan agama, malahan mereka-mereka yang berpendidikan agama juga malahan kadangkala bakal ustaz dan ustazah juga turut hanyut dalam medan dunia kemaksiatan tanpa sempadan ini.

Dengan setiap hari program hiburan berkumandang di kaca televisyen, malahan kini diparahkan lagi dengan kewujudan siaran berbayar seperti astro memberikan ruang dan peluang yang amat luas untuk agenda-agenda kemaksiatan dan keruntuhan akhlak dihidangkan bersama ketika waktu kemuncak siaran. Kanak-kanak yang tidak berdosa dan masih belum lagi memahami erti dosa dan maksiat juga turut dilibatkan bersama dalam kancah maksiat menerusi televisyen. Maka apa pula ruang dan peluang Islam untuk menyemai benih dan bibit norma murni kehidupan Islam ke dada-dada masyarakat dan ummat? Adakah cukup sekadar beberapa slot seperti TV9, ataupun slot Al-Kuliyyah di TV3, mahupun slot Forum Perdana Ehwal Islam setiap minggu?

Barangkali jikalau kita berpeluang mengira dan memberikan pembahagian antara program yang memberikan impak positif dengan program yang bersifat hiburan semata-mata, berapa peratuskah perbezaannya? Pernahkah kerajaan yang melaungkan Islam Hadhari suatu ketika dahulu membuat penilaian dan observasi secara bersungguh-sungguh tentang perkara ini?

Untuk pengetahuan umum, sepanjang 22 tahun kehidupan saya di muka bumi ALLAH ini, tiada satupun kajian yang telus dan diberikan kepercayaan dijalankan dan disiarkan secara meluas di kaca-kaca televisyen, kalaupun ada hanyalah suatu kajian ilmiah (tesis) yang dilakukan oleh individu yang mahu menamatkan pengajian di universiti-universiti tempatan, dan semuanya tidak lebih untuk tatapan pensyarah dan peminat tajuk berkenaan sahaja, yangmana terpaksa dicari di celah-celah ratusan malahan ribuan kajian ilmiah individu lain.

Di sini, terdapat beberapa persolan yang perlu dirungkapkan; pertama berkaitan peranan kerajaan dan jabatan perdana menteri dalam melaksanakan dan menerapkan secara serius norma Islam dalam kehidupan masyarakat? ; kedua pula, apakah sebenarnya peranan dan sumbangan yang akan diambil faedah oleh pentadbiran kerajaan terhadap hasil tungkus lumus mahasiswa universiti yang selama ini belajar dengan jumlah perbelanjaan tidak kurang dari RM 20 000 ( untuk ijazah dasar), dan mungkin mencecah ratusan ribu bagi ijazah tinggi dan doktor falsafsah. Adakah mereka hanya berfungsi di kampus, idea-idea hanya dijadikan arkib dan percambahan di kampus semata-mata, paling jauhpun diambil untuk diseminarkan dan dibentangkan dalam program-program yang terhad kemasukannya.

Jadi sebenarnya apakah nilaian seorang insan yang bergelar Doktor Falsafah, Profesor, Profesor Madya, malahan mahasiswa kepada mata masyarakat dan pentadbiran negara? Inilah kemelut yang melanda dunia keintelektualan mahasiswa dan warga kampus kini ; kekurangan sokongan dan pembelaan kerajaan dek kerana dihimpit oleh sentimen politik kepartian dan undang-undang manusia yang sudah kepalang pasti jauh dari kehendak asal penubuhan sebuah universiti dan kolej. Maka jangan disalahkan jika tiada individu yang mempunyai kehebatan seperti Ibnu Sina, Al-Kindi, Al-Farabi, Jaber, dan ramai lagi tokoh muncul untuk memberikan suatu norma dan order baru pemikiran manusia. Khusus bagi membawa dan menyelesaikan masalah ummat Malaysia kini.

Usah dinanti bila munculnya, jika tidak disemai dan dijaga benihnya. Mungkin inilah dilema adik Adi Putra, Nur Amalina, dan lain-lain individu cerdik yang pernah muncul di persada perdana sebelum ini. Apakah kebijaksanaan mereka untuk dieksploitasi oleh sesetengah pihak? Adakah kebijaksanaan mereka akan dikuburkan dengan arahan dan undang-undang yang tidak pasti dimana dasarnya, seperti undang-undang mewajibkan semua kanak-kanak mengikuti kelas pengajian berperingkat, jika tidak sudah pasti dinafikan hak mendapat keistimewaan dan peluang melanjutkan pengajian.

Mungkin sudah sampai masanya kerajaan mengkaji semula dasar pendidikan kebangsaan. Adakah mengikuti sistem pendidikan yang dirangka oleh colonial British ini benar-benar mampu melahirkan individu muslim dan rakyat yang mampu mencapai keilmuan pelbagai bidang dalam usia muda seperti Ibnu Sina, yangmana menguasai pelbagai bidang ilmu termasuk sastera, bahasa, muzik, kebudayaan, perubatan, dan banyak lagi?

Itu baru satu aspek daripada puluhan cabang bidang kelimuan dan pendidikan di Malaysia. Mungkin cetusan ini memerlukan lagi beberapa helaian untuk menjelaskan aspek-aspek berkaitan. Maka sewajarnya kerajaan menilai dan mengkaji semula setiap dasar yang berkaitan dengan pendidikan, pelajar, dan mahasiswa.

Jika tidak, seramai manapun individu yang lahir dari alam kampus saban tahun, tidak akan mampu memberikan jalan penyelesaian termudah untuk masalah kehidupan dan moral masyarakat diluar sana kelak. Bahkan mungkin mahasiswa kampus ini pula yang akan membawa beban kepada masyarakat, seperti isu akhlak, krisis identiti, pengangguran, gejala social, dan lain-lain.

Gunakanlah wang bertrilion ringgit sekalipun, saya masih beriman bahawa wang dan prasarana bukanlah punca asas kepada masalah keintelektulan dan keilmuan pasca merdeka ini.

Wahai pemimpin negaraku yang tercinta, sedarlah dan bangkitlah dari kerusi empukmu!